Az angol gyümölcskenyérből isteni joghurtba való müzliszerű eledel tud lenni, ráadásul alufóliába csomagolva két hónapig is eltartható. Ezt le is teszteltem, karácsonykor dupla adagot készítettem, az egyiket egy kerek, a másikat egy szögletes formába öntve. Nagyon-nagyon sajnáltam, amikor elfogyott!
Hozzávalók:
200 g szárított gyümölcs (minél többfél, annál jobb)
50 g kandírozott gyömbér (én ezt egyszerűen őrölt gyömbérrel helyettesítettem)
200 g dió (lehet mandula, vagy mogyoró is)
fél citrom és fél narancs reszelt héja
175 g Schar Mix C lisztkeverék süteményekhez (ezt azért szeretem, mert csak kukoricát és szentjánoskenyérmagot tartalmaz, semmi riasztó adalékanyag)
1 púpozott kávéskanál sütőpor
1-1 púpozott kávéskanál kardamom és fahéj
fél-fél púpozott kávéskanál őrölt szegfűszeg, szerecsendió-virág és szegfűbors (ezeket a fűszereket mézeskalács fűszerkeverékkel egyben le lehet tudni)
75 g vaj
75 g cukor
3 tojás
3 evőkanál sherry
A szárított gyümölcsöt és a kandírozott gyömbért apró kockákra vágjuk. A diót vágódeszkán apróra vágjuk, vagy géppel felaprítjuk. Nagy tálban összekeverjük a szárított gyümölcsöt, a gyömbért, a diót, a reszelt narancs- és citromhéjat és a sütőporral átszitált 100 g lisztet. Belekeverjük a fűszereket is. A puha vajat habosra keverjük, és összedolgozzuk a cukorral, a tojásokkal, a maradék liszttel és a sherryvel. A tojáskrémet hozzáadjuk a tálban lévő lisztes gyümölcskeverékhez. Egy 18 cm-es kerek, kapcsos tortaformát beolajozunk, sütőpapírral kibélelünk. (Itt az eredeti recept kitér rá, hogy a papír széle legyen magasabb a formánál, ha a tészta kiemelkedik, nem fut ki a formából. Aki sütött már gluténmentes lisztből, az tudja, itt nem fenyeget sajna ilyen veszély. A tésztánk satnya lesz, ám annál finomabb ...) A tésztát beletöltjük a formába és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán át sütjük. Nem érdemes kiszárítani, tehát az alacsony hőmérséklet, hosszú sütési idő kombinációja kedvezőbb. Még finomabb lesz, és nem szárad ki, ha a sütés után még melegen meglocsoljuk egy pohárka sherryvel.
Díszítés (ha nem müzlinek, hanem tortának szánjuk): Kb. 125 g narancslekvárt felmelegítünk, szitán átpasszírozzuk és a süteményre kenjük. A tortát egész kandírozott gyümölccsel és levélformára kivágott marcipánnal díszítjük.
Haladóknak: Jó nagy adag sherryt vegyünk, és sütés közben a maradékot ízlelgessük, tesztelgessük, tényleg jó lesz-e az évjárat. :-)
Forrás: Burda 1991 novemberi szám