Az angol gyümölcskenyérből isteni joghurtba való müzliszerű eledel tud lenni, ráadásul alufóliába csomagolva két hónapig is eltartható. Ezt le is teszteltem, karácsonykor dupla adagot készítettem, az egyiket egy kerek, a másikat egy szögletes formába öntve. Nagyon-nagyon sajnáltam, amikor elfogyott!

Hozzávalók:

200 g szárított gyümölcs (minél többfél, annál jobb)

50 g kandírozott gyömbér (én ezt egyszerűen őrölt gyömbérrel helyettesítettem)

200 g dió (lehet mandula, vagy mogyoró is)

fél citrom és fél narancs reszelt héja

175 g Schar Mix C lisztkeverék süteményekhez (ezt azért szeretem, mert csak kukoricát és szentjánoskenyérmagot tartalmaz, semmi riasztó adalékanyag)

1 púpozott kávéskanál sütőpor

1-1 púpozott kávéskanál kardamom és fahéj

fél-fél púpozott kávéskanál őrölt szegfűszeg, szerecsendió-virág és szegfűbors (ezeket a fűszereket mézeskalács fűszerkeverékkel egyben le lehet tudni)

75 g vaj

75 g cukor

3 tojás

3 evőkanál sherry

A szárított gyümölcsöt és a kandírozott gyömbért apró kockákra vágjuk. A diót vágódeszkán apróra vágjuk, vagy géppel felaprítjuk. Nagy tálban összekeverjük a szárított gyümölcsöt, a gyömbért, a diót, a reszelt narancs- és citromhéjat és a sütőporral átszitált 100 g lisztet. Belekeverjük a fűszereket is. A puha vajat habosra keverjük, és összedolgozzuk a cukorral, a tojásokkal, a maradék liszttel és a sherryvel. A tojáskrémet hozzáadjuk a tálban lévő lisztes gyümölcskeverékhez. Egy 18 cm-es kerek, kapcsos tortaformát beolajozunk, sütőpapírral kibélelünk. (Itt az eredeti recept kitér rá, hogy a papír széle legyen magasabb a formánál, ha a tészta kiemelkedik, nem fut ki a formából. Aki sütött már gluténmentes lisztből, az tudja, itt nem fenyeget sajna ilyen veszély. A tésztánk satnya lesz, ám annál finomabb ...) A tésztát beletöltjük a formába és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán át sütjük. Nem érdemes kiszárítani, tehát az alacsony hőmérséklet, hosszú sütési idő kombinációja kedvezőbb. Még finomabb lesz, és nem szárad ki, ha a sütés után még melegen meglocsoljuk egy pohárka sherryvel.

Díszítés (ha nem müzlinek, hanem tortának szánjuk): Kb. 125 g narancslekvárt felmelegítünk, szitán átpasszírozzuk és a süteményre kenjük. A tortát egész kandírozott gyümölccsel és levélformára kivágott marcipánnal díszítjük.

Haladóknak: Jó nagy adag sherryt vegyünk, és sütés közben a maradékot ízlelgessük, tesztelgessük, tényleg jó lesz-e az évjárat. :-)

Forrás: Burda 1991 novemberi szám

Szerző: Vadrizs  2012.04.17. 22:37 Szólj hozzá!

Címkék: torta gluténmentes müzli angol gyümölcskenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://glutenmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr624457888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása